arrow-left Vissza

Maci kaland a Vackor Óvodában

Maci kaland a Vackor Óvodában
Vackor Óvoda és Bölcsőde
2024. február 08.
Zöld óvodaként fontosnak tartjuk a néphagyományok ápolását, megélését, nagy hangsúlyt fektetünk a jeles napokra. A februári jeles napok közül kiemelkedik a gyermekek számára izgalma, mókás maci megfigyelő nap.

Általánosan elterjedt időjárás- és termésjósló hiedelmek kapcsolódnak ehhez a naphoz. Közismert a medvével való jóslás, ha ezen a napon kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg. Általában úgy vélik, hogy ha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik.

Óvodánk nevéhez fűződően egész héten a macikkal foglalkoztunk. Nagyon sokat beszélgettek az óvónők a gyerekekkel a csoportokon belül a medvék életmódjáról, téli pihenőjéről, és az ehhez kapcsolódó hiedelmekről. Az óvónők gondoskodtak a medve csemegéjéről is, így méz kostoltatásra is sor került. Minden csoport a szülőkkel előre egyeztetve kért plüssmacikat, amiket azután az aulában különböző tematikák szerint kiállítottak. Az egyik nagycsoport macikái elbúcsúznak az óvodától, a másik nagycsoport medvéi pedig már a közelgő iskolapadot koptatják, figyelve a tanítónéni okító szavaira. Az erdei farsangon is sok maci képviselte magát, és bizony a bölcsődébe is sokan játszanak, de azt hiszem joggal irigykedik mindenki a pálmafák alatti, tengerparton sütkérező, játszadozó macik seregére.

Február másodikán pénteken aztán hatalmas maci játszóházzá alakult az óvoda. Több helyszínen is macikkal kapcsolatos mókás, kedves feladatok várták a gyerekeket. A tornaterembe ezúttal egy barlangon keresztül kellett bejutnia a kedves bocsoknak, ahol aztán elindultak medvét vadászni. Miután a nedves orrú, nagybundás maci előkerült futva menekült mindenki és a barlangon keresztül el is hagyták a tornatermet. Az aulában igazi táncos mulatozás várta a kis mackókat. A nevelői szobában macihoz kapcsolódó népmese és természetfilm várta a gyerekeket. Két csoportszobában pedig okoskodó feladványok, kirakók, színezők és egyéb feladatok várták a kis bocsokat.

A hét lezárása ezzel a programkavalkáddal nagyon színesre sikerült, a gyerekek nagyon sok élménnyel, és a játékokon keresztül, tudással gazdagodhattak a medvék kapcsán.

 

Krupánszkiné Kovács Mónika

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó