arrow-left Vissza

A bor boldoggá teszi az embereket…

A bor boldoggá teszi az embereket…
Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe
2023. szeptember 05.
A penicillin gyógyít, de a bor boldoggá teszi az embereket! – Alexander Fleming gondolatával nyitotta meg a III. Bornapot Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke szeptember 2-án az Óvoda előtti téren.

A vendégeknek igazán nem lehetett okuk panaszra az időjárás miatt, hiszen a korábbi, hűvösebb, csapadékos napokhoz képest ragyogóan tűzött a nap, ami elől a kora délutáni kezdéskor szinte mindenki az árnyékba húzódott.

A szüret főbb műveletei és annak eszközei évszázadokon át alig-alig változtak, és nem nagyon változott a mindig közösségben végzett munkához fűződő szertartás: a szüreti mulatság, amely a boristennek szóló hálaadásból lett a termés betakarításának ünnepélyévé. S hogy vígabb legyen, arról maga a szőlő gondoskodik, akár édes gyümölcsét, akár levét, a mustot vagy a bort kínálva kóstolgatásra. És az ember – no meg a bor – természetéből következik, hogy minden nép azonos formaságok között vidámította meg e műveletet: dallal, örömkiáltásokkal, felvonulással, tánccal, mulatsággal. A magyarság a szőlőt és a bort honfoglalása előtt is ismerte, szőlőművelő azonban inkább csak letelepedése után lett. A bornap gondolata három éve fogalmazódott meg bennünk, kiváltva ezzel a szüreti felvonulást, hogy mindenkihez eljusson ez az ünnep, mulatság. Azóta úgy gondolom évről évre sikeresebb a rendezvény, hiszen valóban a helyiek összefogásával valósul meg.

Igyekszünk mindig valami jó cél mellé állni, így a Bornap bevételével eddig a környei Római Katolikus Plébániát, idén pedig a Környei Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületet támogatjuk. – hangzott el az elnöktől, majd sorra érkeztek a színpadra a fellépők, akik a tűző napon is szívüket-lelküket beleadták a III. Bornap sikeréért. A színpadi produkciók egészen éjfélig óráig szórakoztatták a nagyérdeműt, akik láthatták és tapsolhattak a Majorett Környe, a Környei Magyar Dalkör, a tíz esztendős Schwung Tanzgruppe, a bánhidai Szlovák Nemzetiségi Dalkör, a Dunaszentmiklós Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Kisfaludy Mihály Általános Iskola Művészeti Tagozat Széltolók Táncegyüttese és a Szivárvány-Környe Sardó Táncegyüttese előadásának, majd a KaDarKa Társulat és a Schemlinger Musikanten már táncra is hívott mindenkit.

Mindeközben a kicsiknek is kedveztek a szervezők, hiszen ingyenes csillámtetkó, arcfestés és ugrálóvár, jégkrém, a környei Nő Klubtól ajándék szélforgó várta őket, miközben a szülők, nagyszülők élvezettel kortyolgathatták a III. Bornap „főszereplőit”, a pincék ízletes kincseit Geiszt Józseftől, Haffner Józseftől, Wittmann Ferenctől, Göndör Lajostól, Králl János és fiától, Wéber István Györgytől, Tar Domokostól és a Tokaj Pearls-től.

Az idei év „rekorderének” ismét a Králl család pincészete bizonyult, hiszen náluk kelt el a legtöbb borjegy, és – a szervezők által készített zsíros kenyér kínálatot kiegészítve – pereccel és süteményekkel kényeztették a vendégeket. Süteményből egyébként a Vöröskereszt Környei Alapszervezetének köszönhetően is válogathattak a program résztvevői, ők sajtos desszerteket és rétest kínáltak adományforintokért.

A tűző nap nem kedvezett Tar Domokos Géza és Geiszt József „portájának” fogyasztás tekintetében, ők mindketten a kezdetektől a program résztvevői és a Králl családhoz, Haffner Józsefhez, Wittmann Ferenchez hasonlóan támogatói is, hiszen mindannyian felajánlották a borjegyből származó teljes bevételüket.

A szervezők, megtisztelve a bort és a gazdák munkáját, egyben elkerülve a környezet felesleges terhelését, nem kínálták a nedűt műanyag pohárban, helyette mindenkit arra sarkalltak, hogy vásároljon az erre az alkalomra gravíroztatott üvegpohárból, amely kedves emlék lehet, és jövőre természetesen ismét felhasználható.  

A gazdák nehéz évéről mesélt Szappanos János, aki bár nem borász, csemegeszőlőt termeszt, így átérzi az idei év nehézségeit. Tavaly volt három és fél kilós fürtje is, idén – bár még nem szedték le a legszebbet – szerinte egy kilóval lesz kevesebb. Áprilisban jött a fagy, május végén, a virágzáskor a hideg eső, éréskor pedig a kéthetes felhőszakadás… - mesélte János, aki az általa termesztett szőlőfajtáinak egy részéből tartott bemutatót és kóstolót a Bornapon. Jelenleg 60-ra tehető a termő csemegeszőlő fajtáinak száma és 40 körülire a növendékeké, amelyek még csak 1 évesek. A Bornapon egy különleges, először termő szőlőjét is megízlelhették a gyerekek, felnőttek, amelyhez egy érdekes történet is párosult. A „Nizina” szőlőt, az orosz Krajnov mester nemesítette. Krajnovnak volt egy szeretője, akit Ninának hívtak, a feleségét Zinának, s azért kapta a szőlő a Nizina nevet, hogy egyiket se sértse meg.

A borjegy és a gravírozott pohár bevételnek köszönhetően a szervezők végül 300 ezer forinttal támogathatták a Környei Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületet.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe ezúton fejezi ki köszönetét a gazdák számára, a felajánlott jégkrémekét a Gelato Italianonak, az ugrálóvárért Klausz Titusznak, Oroszné Simon Marikának a virágdekorációért, Szappanos Jánosnak a szőlő különlegességeiért! Köszönet a Nő Klubnak és a Vöröskereszt Környei Alapszervezetének, hogy színesítették a programot, egyben minden segítő, támogató, a műsorban résztvevő, a zsíros kenyerek készítő hölgyek, a vendéglátásban szorgoskodó urak, a rendezvénybiztosító, a műszaki, technikai feltételekről gondoskodók részére, hiszen nélkülük idén sem válhatott volna sikeressé, családiassá a III. Bornap!

 

A bor boldoggá teszi az embereket…
Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó