arrow-left Vissza

Deverén is készült

Deverén is készült
Hagyományőrzés
2022. október 29.
A Tökölő a legjobb nap! – így summázta az élményeit egy kislány az október 28-ai Tökölő és KÜRBIS-SCHNITZE-n, melyet hetedik alkalommal rendezett meg a Művelődési Ház és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe.

A program valóban egyre népszerűbb, hiszen tök jó mókát kínál nem csak tökmagoknak, s bizony nem csupán a kicsik, hanem a nagyobbak, anyukák, apukák, nagyszülők is évről-évre tök jól érzik magukat.

Ezúttal is garmadával készültek a töklámpások, volt, aki előre megrajzolt tökkel érkezett, de sokan a helyszínen „álmodták meg”, milyen is legyen végül a lámpásuk, amikhez a szervezők 100 darab faragnivaló tököt biztosítottak, s természetesen minden eszközt, amire csak szükség lehetett. Egy-két „alany” igencsak keményfejűnek bizonyult, és elkélt a „skalpolásnál” a férfikéz, de végül valamennyi megadta magát, s egy idő után már bájos, vagy bájosan ijesztőnek ható töklámpásként sorakoztak az asztalokon. Egy négy éves kisfiú az elmondása szerint deverént faragott, de sikerült tisztázni: a narancssárga terményből faragás után egy denevér rajzolódott ki.

A tök jó buliban tehát idén sem unatkoztak az apróságok, azok sem, akik inkább anyura, apura, vagy a nagyszülőkre bízták a lámpás elkészítését: ők a nagyteremben a Csiri-Biri Játéktár óriás fajátékaival mókáztak rendületlenül, vagy éppen türelmesen várták, hogy az arcfestés során átalakuljon az arcocskájuk, vagy elkészüljön az áhított tetkó. S hogy ne csak a szemnek, kéznek kedvezzenek a szervezők, tökös falatok is kellették magukat: az iskolai konyhában készült több mint 25 kilónyi mézes sült tök, és a programra a „Süssünk főzzünk valamit” Klub tagjai is szorgoskodtak, így a gyerekek élvezettel majszolták a sütőtökös muffint és az aprósüteményeket, még a bizarrnak ható, boszorkányujjat formázó finomságot is.

A tökfaragás és játék-kavalkád közepette az elmúlt évihez hasonlóan unatkoztak a mérlegek. Többen az aszályos időjárással indokolták, hogy ezúttal még az eltelt esztendők visszatérően legeredményesebb (legtökösebb) gazdái sem dicsekedhettek méretes terményekkel. A versenyt és vele a legnagyobb ízletes, tök formájú tortát végül a hét nevező közül az öt éves Szedlacsek Lilien nyerte meg egy 6,9 kilós tökkel, második lett Bors Anna, harmadik Dömsödi Eleonóra, a különdíj tortát Jakab Alex vehette át, Molnár Botond pedig két belépőjegyet az Alice Csodaországban című musicalre.

 

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó