arrow-left Vissza

Ajándék a világnak

Ajándék a világnak
Kultúra, művészet
2023. május 27.

Ezek a képek tükrözik a világomat, a saját valóságomat; a színek, a formák, a vonalvezetés és az ecsetkezelés mutatják meg egyéniségemet. A vonal vastagsága, a színek intenzitása ösztönös, és az alkotás szabadságából a végén összeáll egy kerek egész. – ezekkel a gondolatokkal ajánlja az olajfestményeiből és gyöngy technikával készült képeit az érdeklődők számára Dr. Zinkné Trézl Adrienn, akinek a kiállítása július 31-éig tekinthető meg a Környei Római Katolikus Plébánián.

Gyerekként saját magunk készítettünk sóliszt gyurmát, abból ékszeres dobozokat raktunk össze, majd száradás után temperával festettük ki. Gyöngyöt fűztünk. Azt játszottuk, hogy Adrienn a rajztanár, én vagyok a diák és közben rajzolni tanított engem. Bevallom, legtöbbször Adrienn készítette az iskolai óráimra a rajzaimat és a festményeimet… Kisgyerekként a húgom úgy gondolta, hogy húsvétra majd mi fogjuk kidekorálni a szobánkat, így egy hatalmas kartonpapírból élet nagyságú nyulat rajzolt meg, vágott ki, majd színezte ki és a végén a csillár egy pontján rögzítettük és hónapokig lógott a szoba közepén. Télen damilok futottak keresztül a szobánkon és a damilokra saját készítésű hópelyheket, mikulást, hóembert, karácsonyfát és csillagokat akasztottunk. Alkotói vágya már kisgyerekként is aktívan élt benne és ez a mai napig megmaradt. Később pedig kiteljesedett Adriennben a művészet iránti alázat és szeretet – idézte fel a kezdetet a megnyitón dr. Szabó-Trézl Kinga, aki a szeretetteljes kötelékükről így fogalmazott: a testvérünket nem magunk választjuk, hanem ajándékként kapjuk. Én a művészetet szeretetét, az alkotói munka folyamatának megfigyelését, egy különleges világba való betekintést és egy tőlem jelentősen eltérő, különleges, művészi érzékkel bíró húgot kaptam ajándékba.

Dr. Zinkné Trézl Adrienn kisgyermekként ismerkedett meg a művészet világával, majd a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulójaként egyre mélyebben merült el a festészetben. Bár a művészet nem vált hivatásává, életének elválaszthatatlan része.

Alkotás közben a bennem lévő gondolatokat festem ki magamból. Először sárga színnel egy vázlatot készítek. Ezután felteszem az alap és meghatározó színeket. Majd nagy vonalakban, pár perc alatt a vászonra festem a képet. Ezután hosszas órákon át pontosítok, ráfestek, átfestek, színeket keverek, formákat készítek. Számomra az alkotás folyamata ösztönös. Ezt nem lehet előre megtervezni vagy kigondolni. Ez a folyamat a festéssel együtt indul el. A kép alkotása közben jövök rá, hogy hová kell kék, piros, sárga, hová kell árnyék és hová fény. Hol kell sima és hol kell domború, érdes felület. Ez belülről fakad és érzés alapján halad. A képek témái hasonlóak, jelenleg többségben csendélet. Egy-egy intenzívebb, színek tekintetében felkavaróbb festmény is van köztük, ezek a mostani, utolsó munkáim gyümölcsei – mesélte az alkotó.

A gyöngyképeket a koronavírus alatt, a festményeket pedig a járvány lezárása után készítette, amikor már visszaállt az élet, a gazdaság, a munkában való személyes megjelenés. Az én covidkorszakom gyöngyképekkel, az utána lévő életszakaszom pedig festményekkel gazdagodott – fogalmazott. Adrienn az élete során szeretné a keze nyomát hátra hagyva, műveit a világnak ajándékozni. Szeretne még többet, még jobbat alkotni és adni. Szeretné, ha alkotásai örökre megmaradnának, és ezzel ő is emléket hagyna a világban. Szeretné, ha művei olyan inspirációt és szemléletet adnának a nézőknek, valamint hatásukra olyan aspektusból közelítenék meg az emberek a világot, amelyre eddig még nem gondoltak. Szeretné, ha egy ajtó tárulna ki előttük, és belépve egy meghitt, békés helyre érkeznének.

A tárlat, Adrienn világa a plébánián előzetes időpont egyeztetés alapján látogatható július 31-éig. Jelentkezni a +36 20 268 4899-es telefonszámon, vagy a tadrienn992@gmail.com e-mail címen lehet.

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó