arrow-left Vissza

Borral öntözték Orbán szobrát

Borral öntözték Orbán szobrát
Hagyományőrzés
2023. május 23.
Szent Orbán pápa nézz reánk, őrizd meg nékünk a határt. Védelmezd őt a nagy fagytól, és termését minden bajtól – szólt az ének május 21-én a patrónushoz a Német Nemzetiségi Dalkör előadásában, s mint kicsivel később kiderült, a Szent az elmúlt évben gondosan vigyázott a termésre, így a környei Les-hegyen 1996-ban felállított szobor megérdemelte a borral öntözést.

A szőlősgazdák, valamint a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság által szervezett, majdnem három évtizedes múltú Orbán napi programnak már kilencedik alkalommal volt része a borverseny, melyet előző nap rendeztek meg, s az elért eredményeket az ünnepségen ismertették.

A vendégeket Maticsné Szabó-Kovács Ágnes, a kulturális bizottság tagja köszöntötte, s szólt Orbán napjáról, melyhez sok olyan, főleg időjárási megfigyelés fűződik, amelynek őseink nagy jelentőséget tulajdonítottak az időjárás és a termény mennyiségének, minőségének jóslása terén. A később szentté avatott I. Orbán pápát az emberek hamarosan összekötötték az időjárással és a terményekkel, főleg a borterméssel, amely tovább emelte népszerűségét a szentek között. Nem csoda, hogy Szent Orbánt többen is a védőszentjüknek tartják: idetartoznak a szőlőművesek, a kocsmárosok, a kádárok. Úgy tartják, hogy Orbán napja az utolsó nap, amikor még fordulhat olyan hidegre az idő, hogy az Orbán napi fagykárt tehet az éppen virágzó szőlőben, ezzel együtt pedig a várható borminőségében is. A népszokások szerint, ha Orbán megvédte a szőlőt a fagytól, akkor szobrához, vagy a neki szentelt kápolnához bort vittek köszönetképpen. Ellenkező esetben azonban szokás volt úgy elégtételt venni az Orbán napi fagyokért, hogy akár meg is vesszőzték vagy kövekkel megdobálták a szent szobrát.

Környén a 27 esztendő alatt egyetlen alkalommal, 2016-ban püfölte el egy jó nagy bottal Bella Sándor a szentet, a vesszőzés után pedig azért, hogy ne haljon teljesen szomjan és mielőbb életre keljen, egy korsó vízzel löttyintette nyakon a szobrot. Wéber István borral a kezében lépett a mikrofonhoz, amely jelezte, hogy – bár még Orbán napja előtt járunk – a fagy már biztosan elmarad és a gazdák ezúttal elégedettek lehetnek a szent ténykedésével, ezért borral öntözte.

Az előző napi borverseny eredményeit ismertető Bella Sándor arra buzdított minden jelenlévőt, hogy bátran nevezzék pincéik kincseit a versenyre, hiszen, egyrészt szükség van a fiatalokra, az utánpótlásra, másrészt a szakavatott ítészektől, Zantleitner Anikótól, Székely Szováttól és Jaross Jánostól még a nagy tapasztalatokkal bíró borászok is hallanak megszívlelendő tanácsokat az értékelés során. Ha azokat a borászok megfogadják, évről-évre jobb minőségű borokat készíthetnek – hangzott el a gazdától, aki példaként említette a hordók kezelését, s hogy miből fakadhat, ha egy borra azt mondják; egérszagú.

Idén – az elmúlt évihez hasonlóan – 25 fehér- és 13 vörösbor mintával neveztek gazdák nem csupán helyből, hanem más településekről is. Bella Sándor úgy vélte, hogy az ítészek szigora ellenére szép eredmények születtek: a vörösborokból három bronz és szintén három ezüstminősítést ért el, Arany oklevéllel jutalmazták Wéber István, Laki Gyula, Pákozdi Ferenc és Geiszt József mintáját. A fehérborok versenyében nyolc bronz és ugyanennyi ezüst minősítés született, és egyetlen gazda a vértestolnai Ruckenbrot György vehetett át Arany oklevelet, ő azonban hármat is. Mint elmondta, a három közül a vegyes fehér borára a legbüszkébb, hiszen az a saját termesztésű szőlőjéből készült.

Az ünnepségen hagyományosan nagy sikert aratott a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport, valamint az általános iskola néptánc tagozatának műsora, ami előtt Maticsné Szabó-Kovács Ágnes büszkén ismertette, hogy az utánpótlás táncosok milyen kiemelkedő eredményeket értek el a Forgórózsa Fesztivál  Örökség Gyermek és Ifjúsági Szólótánc Versenyén. Jordán Dávid kiemelt arany minősítést ért el és különdíjat vehetett át a rábaközi dus stílusos előadásáért, Spilman Enikő és Lakatos Raul Roland kiemelt arany minősítéssel és a legenergikusabb pár különdíjával zárt. Kun Jázmin és Sztancsik Mátyás arany minősítést ért el és a legharmonikusabb pár különdíját nyerte el, Krüpl Adrienn és Kószás Balázs arany, míg Vona Éva Viktória és Futó Máté, valamint Krupánszki Gréta és Szabó Mátyás előadását ezüst minősítéssel díjazta a zsűri.

A Német Nemzetiségi Dalkör stílszerűen mulatós bordalokkal emelte a program hangulatát, majd a megszokott vendéglátás következett pogácsával, s természetesen a 9. borverseny nedűivel.

Kapcsolódó galériák
Széchenyi támogatás logó Széchenyi támogatás logó